De wereld gezondsheidsorganisatie de WHO adviseert inwoners van westerse landen om niet meer dan 5% van de totale calorie opname op een dag afkomstig te laten zijn van onnatuurlijke suikers.

 

Omgerekend beketend dat we nog geen eens een blikje cola per dag zouden kunnen drinken. Er zijn al veel mensen die geschreven hebben over de gevaren van suiker. De eerste keer dat ik er van hoorde was van Piere Wind die een boekje over suiker heeft geschreven en tafelgast was tijdens de wererld draaid door. Daarna van zelf geclaimde guru's waar ik eigenlijk nooit naar luister, twee weken geleden stond ik bij de Bruna en zag twee dames uit de VS op typisch Amerikaanse wijze ons waarschuwen tegen suiker en tenslotte nu dus de aankondiging van de WHO dat er een grote campagne opgezet zal worden om mensen bewust te maken van de gevaren van suiker.

Is suiker dan het nieuwe roken. Mijn oma zij altijd "alles met mate", de mate van roken is ongeveer 0 vanwege het grote verslavende effect. Nu heb ik ook wel gelezen dat suiker ook verslavend werkt maar ik heb er een hard hoofd in dat we helemaal zonder suiker kunnen gaan leven. De mate waarin de suikerconsumptie nu plaats vindt ik natuurlijk ook wel erg exhorbitant hoog. Maar helemaal zonder dat gaat nooit lukken denk ik. Het begint al in de ochtend bij het ontbijt, in een gemiddeld brood zit bijna 3% suiker. Bij een gemiddeld inname is dat iets meer dan een kilo suiker per jaar per persoon. We hebben het dan nog geen eens over het beleg. Want is het u wel bekend dat jam alleen jam mag heten als er een minimale hoeveelheid suiker aan is toegevoegd? Chocoladepasta, hagelslag en andere exotische beleg soorten bevatten ook zeer veel suiker. Na de suikerbom in de ochtend gaan we door naar de ochtend pauze, een koekje, en een appel. Kunstmatige en natuurlijke suikers. Maar suiker is suiker. Na de middagmaaltijd zitten we al op ruim 10 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker, tegen de avond rondt de koffie van acht uur geven we nog een finale klap er op. 

Lees ook eens:

http://suikerwijzer.nl/

http://time.com/12905/who-sugar-reccommendations/

http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexapi!prod!CELEXnumdoc&lg=NL&numdoc=32001L0113&model=guichett